Ned 30. Okt 2011 20:51:46
No tak sa pridam aj ja s mojim najcerstvejsim zazitkom. Je piatok (28.10.2011) vecer po 18-tej, vraciam sa domov z prace po dobre znamej ceste. Prejdem cez most nad zeleznicou a nasleduje dost dlhy usek absolutne rovnej cesty (zvyknem si na nom niekedy vyskusat auto - sprint na 400 m, ucinnost brzd a tak.) veducej cez polia, cize absolutne prehladnej. Bezne chodievam po tomto useku 90-100 kmh (kombinacia primeranej spotreby a nebrzdenia premavky, da sa ist samozrejme o mnoho viac), no tentokrat som sa z nejakeho dovodu rozhodol ist pod 90kmh, konkretne nieco okolo 80kmh. Zhruba v polovici spominaneho useku som v priestore, kde zacina zasahovat svetlo svetlometu (trojkari kliaci vedia, ze svetla nam svietia krasne nasiroko) zaregistroval pohyb. Bola to zdatna, plne rozbehnuta srna, smerujuca presne do drahy mojho auta. To, ze je to srna som si uvedomil, ked uz bola na okraji cesty (co bol minimalny zlomok sekundy), presne v tom momente som stupol na brzdu maximalnou silou. Brzdenie trvalo pre mna nekonecne dlhy cas (zazil som matrixovy "bullet time"). Vduchu som sa pripravoval na najhorsie. Vypadalo to, ze ju trafim za zadne nohy soferovou stranou. Uz uz bola srna takmer cela mimo auta, ked som zacitil slabe buchnutie z prednej casti auta. Myslel som si ze mi trafila naraznik kopytom. Potom sa stratila v tme. Pustil som spojku, zaradil rychlost a pokracoval v ceste domov. Nakoniec som zistil, ze autu absolutne nic nieje a buchnutie bolo pravdepodobne prave sa zapinajuce ABS. Na zaver treba poznamenat, ze cely tento incident sa odohral za cas, za ktory plne rozbehnuta srna prejde usek asi 20 m, co je podla mna tak 2 sekundy. Z toho odhadujem ze prva sekunda bola reakcny cas (hlucha doba bez reakcie). Po vnutornej analyze tejto traumatizujucej situacie som dospel k zopar faktom: 1. Ak by som zareagoval neskor, pripadne vobec, tak by som ju trafil celym predkom (si predstavte co by to spravilo uz len pri tych 80kmh. 2. Vzdy dodrzujte bezpecnu vzdialenost od pred vami iduceho vozidla (nikdy neviete, co mu vyskoci do cesty) 3. Nejazdite v noci po cestach, kde sa da predpokladat vyskyt divej zveri viac ako 90 kmh.
Trochu dlhy prispevok, ale snazil som sa presne vykreslit situaciu...